Diagnosticiranje multiple skleroze

Simptomi multiple skleroze (MS) so raznoliki in so lahko povezani tudi z drugimi boleznimi. Zato so za zanesljivo diagnozo potrebni številni testi.

Anamneza

Pregled pri nevrologu se začne s pogovorom, da zdravnik pridobi podatke o bolnikovem trenutnem zdravstvenem stanju, preteklih boleznih, trenutnih in preteklih zdravilih, morebitnih alergijah ter boleznih v družini.

Nevrološki pregled

Zdravnik preveri občutljivost kože ter njen odziv na vročino, mraz in vibracije. Preveri tudi reflekse in gibljivost različnih mišic v rokah, nogah in na obrazu. Testira tudi bolnikovo ravnotežje in koordinacijo. Težave na teh področjih lahko nakazujejo na morebitno MS.

Krvne preiskave

Čeprav ni mogoče z nobeno krvno preiskavo odkriti MS, pa krvne preiskave pomagajo pri izključevanju drugih bolezni.

Slikanje z magnetno resonanco (MR)

Ta slikovna preiskava možganov in hrbtenjače omogoča prepoznavanje značilnih vnetnih žarišč v zgodnji fazi pri 85 odstotkih bolnikov. Slikanje z magnetno resonanco pomaga pri diagnosticiranju MS, koristno pa je tudi pri spremljanju poteka bolezni.

Preiskava delovanja živcev

Ker pride pri MS do uničenja mielinskih ovojnic, se prevajanje dražljajev po živčnih vlaknih upočasni. Zdravnik lahko s pomočjo »senzorično evociranih potencialov« preveri delovanje živčnih vlaken ter tako potrdi ali ovrže sum na MS.

Odvzem in analiza cerebrospinalne tekočine

Cerebrospinalna tekočina teče okrog živčnih celic v osrednjem živčevju ter ščiti možgane in hrbtenjačo pred zunanjimi vplivi. Pri približno dveh tretjinah bolnikov z MS je mogoče v cerebrospinalni tekočini zaznati povečano količino posebnih beljakovin, imenovanih oligoklonski trakovi. Ta ugotovitev lahko prav tako podpre diagnozo MS.

  • Viri:
    1. MS International Federation [Mednarodna zveza za MS]: www.msif.org
    2. Schweizerische Multiple Sklerose Gesellschaf [Švicarsko društvo za multiplo sklerozo]: www.multiplesklerose.ch
    3. Deutsche Multiple Sklerose Gesellschaft [Nemško društvo za multiplo sklerozo]: www.dmsg.de

M-SI-00000925 (v 1.0)