Zdravljenje multiple skleroze

Kljub intenzivnim raziskavam še vedno ni znano, kaj točno povzroča multiplo sklerozo (MS) in je trenutno tudi še ni mogoče pozdraviti. Vendar pa so na voljo številna zdravila in postopki, ki lahko kratkoročno ublažijo akutne simptome, dolgoročno pa pozitivno vplivajo na potek MS. Zdravljenje temelji na treh stebrih:

 • zdravljenje zagonov bolezni,
 • imunomodulatorna zdravila za upočasnitev poteka bolezni,
 • zdravljenje simptomov.

Cilj zdravljenja je ohraniti samostojnost in kakovost življenja tako dolgo, kot je to mogoče. Zdravljenje je prilagojeno vsakemu posamezniku in je odvisno od bolnikovega življenjskega sloga in stanja bolezni. Na izbiro zdravljenja vplivajo oblika, potek in znaki bolezni, pa tudi starost, spol, pridružene bolezni in morebitna želja po otrocih.


Zdravljenje zagonov

Ob akutnem zagonu vam bo zdravnik verjetno priporočil zdravljenje z visokimi odmerki kortikosteroidov. Kortizon je hormon, ki nastaja v nadledvičnih žlezah in ima močan protivnetni učinek. Ob akutnem zagonu lahko zavre vnetni odziv in tako hitro odpravi značilne simptome zagona MS. Bolniki običajno prejmejo infuzijo v veno 3–5 zaporednih dni. Običajno zdravljenje dobro prenašajo, kljub temu pa lahko pride do neželenih učinkov, kot so motnje spanja, nihanja v razpoloženju, visok krvni tlak in želodčne težave. Kortikosteroidi pa niso primerni za dolgotrajno zdravljenje, saj imajo lahko resne dolgoročne posledice. Te lahko vključujejo sladkorno bolezen, osteoporozo, uničenje kosti, slabo celjenje ran, bolezni mišic in bolezni živčevja.


Dolgoročno vplivanje na potek bolezni

Dolgoročno zdravljenje MS je namenjeno zmanjšanju pogostnosti in resnosti zagonov ter upočasnitvi poteka bolezni. Nepopravljive posledice in okvare, ki jih povzroči MS, je treba odložiti na najkasnejši možni čas. Pri tem je ključnega pomena čim hitrejši začetek zdravljenja, torej še preden pride do nepopravljive škode v možganih in hrbtenjači. Stopnjo napredovanja MS pokaže slikanje z magnetno resonanco. Za preprečitev napredovanja MS se uporabljajo zdravila, ki modulirajo (spreminjajo) ali zavirajo imunski sistem. Ta zdravila se dajejo v obliki injekcij, tablet, kapsul ali infuzij.

Imunomodulatorji so snovi, ki lahko ponovno vzpostavijo ravnovesje med mehanizmi, ki spodbujajo imunski sistem, in mehanizmi, ki ga zavirajo. Pomagajo pri obnovi plasti mielinske ovojnice, ki jih poškoduje MS, in preprečujejo nastajanje brazgotin v osrednjem živčevju.

Do zmanjšanja imunskega odziva pride, ko so imunske celice v telesu zavrte z zdravili in zato ne morejo več napadati živčevja. Uporabljene zdravilne učinkovine lahko istočasno zavirajo različne celice v imunskem sistemu ali pa specifično zavirajo le posamezne komponente.

Izbira imunomodulatornih zdravil je odvisna od oblike in od poteka bolezni. Isto zdravilo ima lahko pri različnih bolnikih zelo različne učinke, zato boste pri razvoju strategije zdravljenja sodelovali z nevrologom. Nevrolog vam bo prav tako povedal, katere kontrolne preglede boste potrebovali in v kakšnih intervalih. Kontrolni pregledi bodo vključevali tudi slikanje z magnetno resonanco. Te slike namreč pokažejo prisotnost vnetja, povezanega z MS, tudi kadar nimate nobenih simptomov.
 

Redno se udeležujte vseh kontrolnih pregledov. Na ta način lahko zdravnik namreč ugotovi, ali ima vaše zdravljenje (še vedno) želeni učinek.
 

Zdravljenje simptomov multiple skleroze

Klinična slika nobene druge bolezni osrednjega živčevja ni povezana s toliko različnimi simptomi kot klinična slika pri MS. Cilj zdravljenja je ublažiti te simptome in tako izboljšati kakovost življenja bolnika. Zaradi velikega števila različnih simptomov, so številni tudi ukrepi in možnosti, ki so na voljo za zdravljenje MS.

Za ohranjanje motoričnih sposobnosti in s tem samostojnosti v vsakdanjem življenju se izvajajo:

 • fizioterapija,
 • delovna terapija,
 • športna terapija,
 • govorna terapija,
 • uporaba medicinskih pripomočkov.

MS lahko vpliva tudi na duševno zdravje obolelih. Številni bolniki imajo kognitivne motnje in so stalno izčrpani, prav tako je pri bolnikih z MS pogosta depresija. V mnogih primerih se priporoča strokovna psihoterapevtska podpora v obliki pogovorov ali uporabe vedenjske terapije. Za učinkovite so se izkazale tudi sprostitvene metode in tehnike za obvladovanje stresa, kot so avtogeni trening, joga in progresivna mišična relaksacija. V primeru kognitivnih motenj lahko posebej prilagojeni vadbeni programi pomagajo ohranjati ali celo povečati pozornost in koncentracijo.


Rehabilitacija

Eden od stebrov zdravljenja MS je rehabilitacija. To je intenzivna oblika oskrbe takoj po zagonu in med njim, na primer, če simptomi ne izzvenijo ali če se klinična slika MS še naprej poslabšuje. Zgoraj navedeni ukrepi zdravljenja se uporabljajo tudi pri rehabilitaciji.

Rehabilitacija lahko poteka ambulantno ali v bolnici. Ne glede na mesto izvajanja je program vedno individualno prilagojen.


Uporaba alternativne medicine

Homeopatija, akupunktura, akupresura in fitoterapija – številni bolniki z MS za lajšanje svojih simptomov uporabljajo alternativne metode. Te metode lahko v kombinaciji z običajnim zdravljenjem in ob posvetovanju z zdravnikom pomagajo izboljšati počutje bolnikov.

Alternativna medicina ne more v nobenem primeru nadomestiti konvencionalne medicine.

Pri uporabi teh metod je potrebna določena stopnja previdnosti. Na voljo je veliko možnosti, ki lahko v najslabšem primeru povzročijo tudi veliko škodo, na primer zaradi součinkovanja z drugimi zdravili. Če želite preskusiti katero od alternativnih metod zdravljenja, se zato pred tem posvetujte s svojim zdravnikom.

 • Viri:
  1. MS International Federation [Mednarodna zveza za MS]: www.msif.org
  2. Schweizerische Multiple Sklerose Gesellschaf [Švicarsko društvo za multiplo sklerozo]: www.multiplesklerose.ch
  3. Deutsche Multiple Sklerose Gesellschaft [Nemško društvo za multiplo sklerozo]: www.dmsg.de

M-SI-00000927 (v 1.0)