Simptomi pljučnega raka

 

Za pljučni rak je značilno, da se simptomi pokažejo pozno (šele v napredovali fazi bolezni) in da lahko nakazujejo tudi na številne druge bolezni. Vseeno pa obstaja več značilnih simptomov, ki se običajno pojavijo pri pljučnem raku in zaradi katerih lahko zdravnik nanj posumi.

sintomas-cancer-pulmonar.jpg

 

Kakšni so simptomi pljučnega raka?

  • Kašelj: vztrajen kašelj, ki se kljub zdravljenju ne umiri in ga lahko sprva zamenjamo za okužbo dihal. Takšen kašelj je lahko suh ali pa ima primešano sluz (t.i. produktivni kašelj), spremlja pa ga lahko tudi kri ali krvava sluz.
  • Spremembe glasu ali disfonija: ko so prizadete glasilke in/ali živec, ki poteka skozi njih.
  • Kratka sapa: znana tudi kot dispneja, predstavlja občutek pomanjkanja zraka ali oteženega dihanja. Ta občutek se pojavi, ker so nekateri deli pljuč prizadeti in zato ne delujejo pravilno.
  • Bolečine v hrbtu ali prsih: pojavijo se pri nekaterih bolnikih in so lahko posledica raka, ki prizadene hrbtenico. Ker je to pogost spremljajoč simptom težav s kostmi in sklepi, ga je težko povezati s pljučnim rakom.

Poleg teh najpogostejših simptomov se lahko pojavijo tudi manj specifični simptomi, kot na primer težave pri požiranju. Pri ljudeh z napredovalim rakom se lahko pojavijo še utrujenost, izguba apetita in hujšanje.

M-SI-00000929 (v 1.0)