Življenje s pljučnim rakom

Diagnoza pljučnega raka nenadno spremeni življenje bolnikov in njihovih svojcev. Naj gre za fizičen ali čustven vidik, delovno mesto ali partnerski odnos, sega na vsa področja življenja in lahko življenje spremeni v izziv. Zato je pomembno, da bolniki s pljučnim rakom dobro skrbijo zase.

Bolniki lahko svoje dobro počutje krepijo na različne načine: z uravnoteženo prehrano, telesno vadbo in sproščanjem. To lahko pozitivno vpliva tako na fizično kot duševno zdravje.

Prehrana

Uravnotežena prehrana zagotavlja vsa potrebna hranila. To krepi telo in dušo ter s tem izboljšuje kakovost življenja. Uživajte zdravo hrano, z dovolj ogljikovih hidratov, maščobami in beljakovinami. Poleg tega dajte prednost živilom z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov. Uživanje vseh pomembnih hranil lahko izboljša tudi vaše splošno počutje.


Preizkusite, kaj vam bolj ustreza: z vitamini bogate juhe in enolončnice so lažje prebavljive kot surova zelenjava ali ocvrta hrana.
 

Pomaga lahko tudi prilagoditev prehranjevalnih navad. Pri nekaterih bolnikih se zmanjša apetit, spremeni se okus, pojavita se slabost ali bruhanje. Te simptome lahko sprožijo strahovi in skrbi ali neželeni učinki zdravljenja, na primer preobčutljivost na določeno hrano, zaradi razdražene sluznice.

Če sta bolezen in zdravljenje vplivala na vaš apetit in se vam je zmanjšala telesna masa, vam bodo morda v pomoč naslednji nasveti:

  • tekom dneva si razporedite več manjših obrokov,
  • vzemite si dovolj časa za obroke,
  • obroke uživajte v prijetni družbi,
  • preizkusite nove recepte,
  • ne silite se jesti.

V primeru velike izgube telesne mase ali težav z apetitom vam lahko pomaga strokovno prehransko svetovanje. O tem se pogovorite z vašim zdravnikom.


Strokovnjak za prehrano vam lahko pomaga sestaviti prilagojen prehranski načrt.
 

Prehransko svetovanje temelji na vaših željah in okusu ter na hrani, ki jo dobro prenašate. Tako imenovane "diete proti raku" niso priporočljive, ker izčrpajo telo in sposobnost imunskega sistema, da se bori proti raku.

 

Partnerstvo

Pomembno je biti drug drugemu v oporo, zlasti v primeru bolezni, ko lahko ta vpliva tudi na partnerski odnos. Telesne in čustvene potrebe se lahko spremenijo. Za to je po eni strani lahko odgovoren psihični stres, po drugi strani pa učinki kemoterapije, obsevanja ali operacije. Izpadanje las, kirurške brazgotine ali preprosto telesna šibkost lahko negativno vplivajo na telesno podobo. Psihološka podpora strokovnjakov lahko vam in vašemu partnerju pomaga najti način soočanja z boleznijo in njenim vplivom na partnerski odnos.

selective focus of daughter hugging sick senior mother with cancer in hospital

 

Podpora skupine za samopomoč

Za mnoge bolnike z rakom so koristna redna srečanja z drugimi bolniki, ki so zboleli za rakom. Obiskovanje skupine za samopomoč nudi podporo in daje občutek: »Nisem sam/-a«. Tam imajo bolniki namreč možnost deliti svoje občutke, kar jih dodatno razbremeni. Poleg tega jim koristi tudi izmenjava izkušenj z drugimi bolniki s pljučnim rakom, da pridobijo pogum in da ne obupajo. V pogovornih skupinah lahko sodelujejo tudi sorodniki.

 

Gibanje in sproščanje

Gibanje in sproščanje imata pri zdravljenju raka pomembno vlogo. S tem se izboljšuje zavedanje telesa in krepi dobro počutje. Vadba ne pomeni, da morate doseči vrhunske športne rezultate. Že z izvajanjem preprostih dihalnih in razteznih vaj se lahko dolgoročno počutite bolje. Poleg tega z rednimi dihalnimi vajami izboljšate svojo dihalno zmogljivost in tako boste tudi lažje dihali. Nasveti za aktivno vsakdanje življenje:

  • hodite vsaj 20 minut na dan,
  • redno raztezajte mišice zgornjega dela trupa,
  • prilagodite količino in intenzivnost gibanja vašim zmožnostim,
  • pripomočki, kot je električno kolo, lahko omilijo zahtevnost vadbe,
  • prednost dajte manj intenzivnim športnim aktivnostim, kot so nordijska hoja ali joga.

Če se želite sprostiti od vsakdanjika, pomagajo sprostitvene vaje, ki pomirjajo dušo in pomagajo odmisliti skrbi. Zato je primerna joga, pilates ali avtogeni trening. Te vaje lahko brez težav izvajate doma.

Ciljna vadba pljuč

Za bolnike s pljučnim rakom je priporočljivo izvajati dihalne vaje. Pljuča so namreč organ, ki naše telo oskrbuje s kisikom. Ustrezno smo preskrbljeni le, kadar pljuča delujejo s polno zmogljivostjo. Vendar to ne velja za številne bolnike s pljučnim rakom. Razlog za to je lahko odstranitev dela pljuč med operacijo ali radioterapija, ki je zabrazgotinila pljučno tkivo. To lahko oslabi delovanje pljuč, posledica pomanjkanja kisika pa je hitra utrujenost in zadihanost tudi pri manjših telesnih naporih, kot je hoja po stopnicah.

Redno izvajanje dihalnih vaj izboljša ne le telesno, temveč tudi mentalno počutje. Obstajajo torej dobri razlogi za vadbo pljuč, za opazno izboljšanje počutja pa potrebujete le nekaj minut na dan.

Vaje za pljuča

Z naslednjima dvema vajama lahko okrepite dihanje. Primerni sta zlasti za bolnike, ki so jim operativno odstranili del pljuč.

Kako se soočati s strahom?

Bolniki s pljučnim rakom se pogosto spopadajo s strahovi in skrbmi: strah pred zdravljenjem, pred morebitnimi bolečinami ali težkim dihanjem, pa tudi negotovost, kako se bo bolezen razvijala. Temu se pridružita še strah pred smrtjo in osamljenostjo. Gre za povsem človeške skrbi in namesto da bi te občutke potlačili, vam lahko pomaga, če se z njimi soočite.

Izmenjava in informacij

Niste nemočna žrtev svojih strahov. Pogovorite se s partnerjem, družinskimi člani in prijatelji ter delite svoja čustva. Poleg tega se lahko obrnete na strokovno pomoč, ki vam bo pomagala obvladati tesnobo. Obrnite se na svojega zdravnika in poiščite psihoonkologa ali psihoterapevta. Pomagajo vam lahko tudi svetovalni centri za bolnike z rakom. Ker je veliko strahov posledica nevednosti, se je smiselno o bolezni tudi natančneje informirati.

Smiling grandmother and granddaughter together

 

Soočanje s smrtjo

Misel na lastno smrt je lahko obremenjujoča. Zlasti pri bolnikih s pljučnim rakom lahko nastopi trenutek, ko se bo treba spoprijeti s tem vprašanjem. Kljub izboljšanim možnostim zdravljenja, lahko pljučni rak še vedno ogrozi življenje. Sprejetje lastne minljivosti je pomemben korak, ki je za mnoge ljudi težaven. Bolniki, ki se spoprijemajo z bližajočo smrtjo, pogosto spremenijo svoj pogled na življenje. Mnogi zato poskušajo intenzivno izkoristiti svoje življenje, se želijo družiti s svojimi dragimi ali urejati in razčistiti njim pomembne stvari.

M-SI-00000932 (v 1.0)