Zdravljenje raka jeter
 

Izbira zdravljenja raka jeter je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s stadijem bolezni, napredovanjem raka, stanjem jeter in z bolnikovim stanjem zmogljivosti.

Zdravljenje raka jeter je lahko operativno, z obsevanjem ali zdravili.

Operacija

Cilj operacije je odstraniti ves tumor na jetrih. V zgodnjih stadijih bolezni, pri bolnikih z dobrim delovanjem jeter in ob odsotnosti dejavnikov tveganja za ponovitev bolezni, je operacija prva in najučinkovitejša oblika zdravljenja. Ker imajo jetra sposobnost regeneracije, se lahko opravi delna resekcija, pri kateri se odstrani prizadeti del jeter, pri čemer lahko odstranimo do tri četrtine jeter. Po posegu jetrno tkivo v nekaj tednih ponovno zraste.


Presaditev celotnih jeter

Če je prognoza slaba in zdravnik pričakuje, da bo bolezen napredovala, se v določenih primerih odloči za presaditev. Rak jeter je eden redkih tumorjev, pri katerem ta možnost obstaja zaradi regeneracijske sposobnosti organa.

Med presaditvijo se celotna jetra odstranijo in nadomestijo z delom jeter zdravega darovalca, običajno sorodnika. Tako pri darovalcu kot pri prejemniku se jetra običajno obnovijo do normalne velikosti, ne da bi to vplivalo na njihovo delovanje. Glavne pomanjkljivosti posega so tehnična zahtevnost, potrebno je nadaljnje zdravljanje z imunosupresivi (za preprečevanje zavrnitve organa) in pomanjkanje primernih darovalcev oziroma organov za presaditev. S prihodom novih načinov zdravljenja in visokih tveganj posega, se presaditev uporablja redkeje.


Lokalne ablativne terapije

Ablacija je odstranitev ali uničenje tumorja. Več lokalnih ablativnih metod zdravljenja lahko upočasni rast tumorskih celic, vključno z ablacijo z radioterapijo, embolizacijo (zaporo krvnih žil), segrevanjem tkiva ali s kemičnimi snovmi. Različne tehnike se lahko kombinirajo med seboj in/ali z drugimi terapijami.


Radioterapija

Relativno pogosto se za zdravljenje uporablja kombinacija obsevanja in drugih terapij. Zaradi lege jeter pa je potrebna izjemno natančna doza sevanja, da se preprečijo poškodbe zdravih jetrnih tkiv ali bližnjih organov. Zato se raziskujejo nove inovativne tehnike za varno obsevanje jetrnih tumorjev z visokimi odmerki sevanja.


Transarterijska kemoembolizacija (TACE)

Gre za lokalno zdravljenje (neposredno na območju tumorja), ki združuje kemoterapijo in embolizacijo. Tehnika prekine dotok krvi do tumorja ali vanj dovede citotoksično terapijo. Gre za nekirurški in minimalno invazivni postopek, ki ga opravi radiolog.

Zaradi vse večjega števila terapevtskih možnosti je priporočljivo opustiti lokalne metode zdravljenja takoj, ko prenehajo delovati. Ponavljajoča se in neuspešna terapija lahko povzroči poslabšanje delovanja jeter in omejene možnosti nadaljnjega zdravljenja.


Sistemske terapije

Zaviralci tirozin kinaz so tarčna zdravila, ki zavrejo nekatere specifične signalne poti v rakavih celicah ter s tem preprečujejo razmnoževanje in preživetje tumorskih celic.

Imunoterapija deluje tako, da aktivira naš imunski sistem in mu pomaga prepoznati ter uničiti tumorske celice. Rakave celice običajno zavrejo določene telesne procese, tako da jih celice imunskega sistema ne morejo napasti. Imunoterapija ponovno omogoči imunski odgovor.


O pristopu in zdravljenju raka jeter odloča multidisciplinarni tim (onkologi, gastroenterologi, kirurgi, radiologi, psihologi, medicinske sestre...), ki izbere najboljšo terapevtsko možnosti za vsakega bolnika, da je ta čimbolj prilagojena njegovim potrebam. Posvetujte se z zdravnikom o vseh vprašanjih v zvezi z razpoložljivim zdravljenjem in najprimernejšim načinom zdravljenja za vas.

 

M-SI-00000913 (v 1.0)