Življenje z rakom jeter

Bolniki se pogosto sprašujejo: »Kaj mi bo pomagalo pri spopadanju z rakom jeter?« Nekaterim pomaga odkrit pogovor o bolezni, prav tako koristijo podpora družinskih članov in pomoč strokovnjakov.
 

Občutek razburjenosti

Postavitev diagnoze predstavlja za bolnika in njegove družinske člane veliko čustveno breme. Ker se rak ponavadi diagnosticira šele v napredovali fazi, je slabša tudi prognoza. To vodi v strah in negotovost glede zdravljenja in njegovimi stranskimi učinki ter pred smrtjo, če zdravljenje ne bi bilo uspešno.

Vprašanje »Zakaj«

Ob soočanju s težko boleznijo se ljudem poraja nešteto misli. Skoraj neizogibno je vprašanje »zakaj« in spraševanje, kaj je bolezen povzročilo. Samoobtoževanje, na primer zaradi nezdravega življenjskega sloga, pri tem ne pomaga. Namesto tega je bolje sprejeti situacijo in bolezen skrbno zdraviti.

Številni bolniki z rakom jeter imajo sočasno še druge bolezni, na primer cirozo jeter ali hepatitis B.

Spopadanje z diagnozo

Naslednji korak je opogumljanje v smislu: »Imam raka jeter in potrudil/-a se bom, da ne bom obupal/-a. Kdo mi lahko pri tem pomaga?« V težkem obdobju bolniki potrebujejo podporo drugih ljudi. Poleg nasvetov zdravnikov in drugih strokovnjakov bolnikom pomaga tudi pogovor z družino in prijatelji.

Iskanje podpore pri družinskih članih

Družinski člani in prijatelji želijo pomagati, vendar pogosto ne vedo kako. Zaradi strahu, da bi bolniku z rakom škodovali, o bolezni včasih raje ne govorijo. Če se to dogaja vam, bodite pogumni in poskusite o tem spregovoriti. Z ljubljeno osebo lahko delite svoje strahove, pokažete svoja čustva ali pa jim preprosto stojite ob strani.

Pleasant nice father and son sitting together

Obravnava novih razmer

Po postavitvi diagnoze je treba poiskati najboljši način, kako se ustrezno spopasti s situacijo. Pri tem ni pravilnega ali napačnega pristopa, vsak mora poiskati tistega, ki mu najbolj ustreza. Vprašajte se, kaj je pomembno za vas in kaj potrebujete, da se boste bolje počutili. Se morate spočiti ali bi raje preživeli malo več časa v družbi? Lahko najdete nove hobije ali se pridružite društvu ali organizaciji.

Bolezen je lahko tudi priložnost, da ljudje na življenje pogledajo z nove perspektive in izkoristijo stvari ali trenutke, ki so se jim prej zdeli majhni in nepomembni.

Nasveti za obvladovanje duševnega stresa:

  • Napolnite si baterije z najljubšimi dejavnostmi ali v družbi ljudi, ki jih imate radi.
  • Pustite si uživati v lepih trenutkih.
  • Vzemite si čas za telesno in duševno okrevanje.
  • Ne pozabite: moja diagnoza me ne spremeni, moji bližnji me cenijo takšnega, kakršen sem.

Samopomoč

Druženje z drugimi bolniki z rakom jeter lahko pomaga vam in vašim družinskim članom pri spopadanju z boleznijo. Skupine za samopomoč so odlična priložnost za to. Tam lahko izmenjujete ideje in misli z drugimi ljudmi, ki so doživeli podobno izkušnjo, ter poiščete nasvet za težave, ki vas pestijo. Poleg skupin za samopomoč je na voljo tudi možnost izmenjave izkušenj na tovrstnih spletnih forumih.

Psihoonkologija: strokovna podpora

Spopadanje z življenjsko nevarno boleznijo, kot je rak na jetrih, je zelo stresno. Pri tem vam lahko pomagajo strokovnjaki, na primer psihoonkologi, ki so poleg svojega zdravniškega ali socialnega poklica pridobili dodatno znanje o raku, njegovem zdravljenju in psihoterapevtskih tehnikah. V pomembnih trenutkih bolezni, na primer pri odločanju o zdravljenju, vam lahko prisluhnejo in stojijo ob strani.

 

M-SI-00000914 (v 1.0)